ОЩЕ ПО ЕДНО

Филмът е с продължителност: 117 минути.
Филмът не е подходящ за деца под 12 години. Ктегория C


Режисьор: Томас Винтерберг
В ролите: Мадс Микелсен, Ларс Ранте, Томас Бо Ларсен, Мангус Милард

Филмът на Томас Винтенберг спечели симпатиите на много кинофестивали и отнесе Оскар-а през 2021 година за най-добър чуждестранен филм. Мартин, Томи, Питър и Николай са приятели и колеги учители в датска гимназия. След взаимно събиране за отпразнуване на рождения ден на Николай, четиримата решават да изпитат теорията на норвежкия психиатър Фин Скардеруд, според когото човек се ражда с излишни 0,05 промила алкохол в кръвта. Мартин, който е депресиран заради проблеми в брака си, решава да започне да пие по време на работа, като останалите решават да последват примера му, след като наблюдават първоначалния успех с учениците му.

Експериментът започва успешно за всички, но с течение на времето групата решава да увеличи промилите, докато четиримата не решават да опитат как ще им повлияе тежкото пиянство. Качеството на живота им се влошава сериозно като изпадат в унизителни ситуации. Семействата им разбират за тяхното пиянство, както и колегите им в работата. След като разбират, че са стигнали далеч, четиримата решават да прекратят експеримента. Томи обаче не успява да спре.

Още награди и номинации:
Кан ’20 – Награда на арт кината
Сан Себастиан ’20 – Най-добър актьор, награда на Световната католическа организация за комуникация, награда за бизнес проект
Лондон ’20 – Награда на публиката
Европейски филмови награди – най-добър филм, сценарий, режисьор и актьор (Мадс Микелсен)
 

Прожекции

Дата
Час
Място
10 Юли 2022
21:00ч.